S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení. Nastavení cookies můžete změnit v nastavení vašeho prohlížeče.

Zpracování čaje v kostce

15.11.2016

Zpracování čaje v kostce

Bílý čaj - poskytuje nálev slámově žluté barvy a velice jemné chuti. Nové listové pupeny se trhají ještě před rozvinutím a nechají se zavadnout, aby se z nich odpařila voda. Poté se usuší. Pupeny si tak zachovají stříbřitě bílý vhled.

Zelený čaj - čerstvě otrhané lístky se nejprve nechají zavadnout a poté se tepelně ošetřují, aby se zabránilo fermentaci. Lístky se nejprve rozloží na bambusová plata a zhruba na dvě hodiny se vystaví slunci. Potom se po malých množstvích rychle promíchávají na rozpálených pánvích, přičemž zvlhnou a změknou. Po 4-5 minutách se lístky svinou na bambusových stolech a znovu tepelně ošetří a svinou. Nakonec se třídí podle velikosti.

Oolong - lístky se nejprve nechají prudce zavadnout na přímém slunci a poté se přetřásají v bambusových koších, aby okraje změkly. Střídavě se přetřásají a suší, dokud lístky jemně nezežloutnou. Vlivem reakce chemických látek v lístcích s kyslíkem získají okraje načervenalou barvu. Tato částečná fermentace se po 1-2 hodinách přeruší tepelným ošetřením.

Černý čaj - výroba černého čaje zahrnuje čtyři základní body postupu: zavadání, svinování, fermentaci a sušení. Lístky se nechají rozložené zavadnout, až jsou dostatečně ohebné, aby se dali svinout. Při svinování se buňky v listech poruší a začnou se uvolňovat chemické látky, které dávají nálevu barvu a chuť. V další fázi se lístky rozloží ve vlhkém, chladném prostředí na 1-2 hodiny a nechají se okysličovat, čili fermentovat. Poté se fermentace ukončí vystavením listů proudu horkého vzduchu.

Ovoněný a aromatizovaný čaj - čajové lístky se nechávají ovonět až po zpracování. Nejčastěji se k tomu používají květy jasmínu, orchideje či růže, které se k lístkům nakonec přimísí. Aromatizované čaje se zhotovují přidáním silic do již zpracovaného čaje.

Lisovaný čaj - čajové lístky se nejdříve napaří a pak jsou lisovány do destiček, kuliček, mističek apod. a nechají se vysušit.

OTQ0N2